LETNI TORT Z OWOCAMI

Prosty w wykonaniu, pyszny tort biszkoptowy. Można użyć dowolnych, sezonowych owoców. W moim przypadku były to czereśnie i porzeczki.


Czas przygotowania: ok. 1,5h
Ilość porcji: ok.12

SKŁADNIKI:

BISZKOPT:

  • 8 jajek
  • 40 g mąki ziemnaczanej
  • 250 g mąki
  • 300 g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • szczypta soli

KREM:

  • 500 g mascarpone
  • 500 ml śmietanki30%
  • 50 g cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii

DODATKOWO:

  • wiórki kokosowe
  • pokrojona czekolada
  • owoce

PRZYGOTOWANIE:

  1. Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka ze szczyptą soli. Dodawać cukier po łyżeczce, aż się rozpuści, a następnie stopniowo żółtka, mąkę, mąkę ziemniaczaną i kakao. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 45 min (do suchego patyczka).
  2. Mascarpone ubić ze śmietanką i dodać cukier. Biszkopt po wyjęciu z piekarnika przeciąć na dwa blaty. Później przełożyć kremem. W środku posypać kokosem i czekoladą, a z góry świeżymi owocami, wcześniej umytymi i pozbawionymi pestek.
  3. SMACZNEGO :))

Zobacz także:

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s